Αρ. πρωτ.: οικ. 65244/5451/27.10.2015 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την ακολουθητέα διαδικασία περί υποχρεωτικού ορισμού φυσικού προσώπου ως Υπεύθυνου λειτουργίας μικτού ή αμιγούς πρατηρίου υγραερίου σε σχέση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορή

Αρ. πρωτ.: οικ. 65244/5451/27.10.2015 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την ακολουθητέα διαδικασία περί υποχρεωτικού ορισμού φυσικού προσώπου ως Υπεύθυνου λειτουργίας μικτού ή αμιγούς πρατηρίου υγραερίου σε σχέση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορή

ΑΘΗΝΑ  27 Οκτωβρίου 2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. Οικ.65244/5451

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε
Τ.Κ.: 10191 ΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:Α. Σκυλλάκος
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:210-6508588
FAX:210-6508481

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την ακολουθητέα διαδικασία περί υποχρεωτικού ορισμού φυσικού προσώπου ως Υπεύθυνου λειτουργίας μικτού ή αμιγούς πρατηρίου υγραερίου σε σχέση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας αυτού, είτε σε σχέση με τα δικαιολογητικά για τη τροποποίηση της άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων, μέσω της διαδικασίας έγκρισης σχεδιαγραμμάτων και τη μετατροπή του σε μικτό πρατήριο.


ΣΧΕΤ.: α. Το υπ' αριθμ. 595/1984 Π.Δ., όπως ισχύει.
β. Η υπ' αριθμ. Οικ.42292/3881/12-09-2011 εγκύκλιος (ΑΔΑ: 45Ψ61-ΨΝΦ)
γ. Η υπ' αριθμ. 38072/2700/12.9.2012 εγκύκλιος (ΑΔΑ: B4Θ91-Π32)

1. Σε συνέχεια των (β) και (γ) σχετικών σας ενημερώνουμε τα εξής:

• Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να ζητούνται από τις οικείες περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών και επικοινωνιών της χώρας, για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας ενός μικτού (υγρών καυσίμων και υγραερίου) πρατηρίου (είτε εξαρχής μικτού, είτε έπειτα από τη μετατροπή του από πρατήριο υγρών καυσίμων σε μικτό), ή για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας ενός αμιγώς υγραερίου πρατηρίου, αναφέρονται στο άρθρο 26 του υπ' αριθμ. π.δ. 595/1984, όπως ισχύει. Πέραν των ανωτέρω για την έκδοση άδειας λειτουργίας μικτού ή αμιγώς υγραερίου πρατηρίου, δεν θα πρέπει να υποβάλλεται άλλο πρόσθετο δικαιολογητικό.

•  Σύμφωνα με τη παράγραφο 11 του άρθρου 22 του υπ' αριθμ. 595/84 Π.Δ., όπως ισχύει, που αναφέρεται στα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας ενός νομίμως λειτουργούντος μικτού (υγρών καυσίμων και υγραερίου) ή αμιγώς υγραερίου πρατηρίου, ορίζεται φυσικό πρόσωπο ως υπεύθυνος λειτουργίας αυτού. Δεν νοείται ένα νομίμως λειτουργούν πρατήριο αμιγώς υγραερίου ή μικτό (υγρών καυσίμων και υγραερίου) πρατήριο (είτε εξαρχής μικτό, είτε έπειτα από τη μετατροπή του από πρατήριο υγρών καυσίμων σε μικτό), να μην διαθέτει κατά τη λειτουργία του για να θεωρείται αυτή ως σύννομη, υπεύθυνο λειτουργίας, μιας και η άσκηση των καθηκόντων του υπόψη φυσικού προσώπου, εξασφαλίζει στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του τα θέματα ασφαλούς λειτουργίας του πρατηρίου.

• Μέχρι την έκδοση της Υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στη παράγραφο 11 του άρθρου 22 του υπ' αριθμ. π.δ. 595/1984, όπως ισχύει, οπότε θα υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησης της σχετικής εκπαίδευσης και της απόκτησης του αντίστοιχου Πιστοποιητικού Κατάρτισης, οι δυνατές επιλογές ορισμού Υπευθύνου Λειτουργίας ενός πρατηρίου αμιγώς υγραερίου ή μικτού (υγρών καυσίμων και υγραερίου) πρατηρίου (είτε εξαρχής μικτού, είτε έπειτα από τη μετατροπή του από πρατήριο υγρών καυσίμων σε μικτό), σύμφωνα με το β' εδάφιο της παρ. 11 του άρθρου 22 του υπ' αριθμ. π.δ. 595/1984, όπως ισχύει, είναι οι εξής:

■ εξουσιοδοτημένος τεχνίτης συσκευών υγραερίου του άρθρου 6 του π.δ. 219/1981 (Α' 64), ή

■ ο πτυχιούχος τεχνίτης συσκευών υγραερίου αυτοκινήτων ή

■ ο ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης του πρατηρίου λειτουργούντος υπό την διεύθυνση του ιδίου για χρονικό διάστημα άνω των έξι (6) ετών.

2. Κατά συνέπεια και σε συνδυασμό των αναφερομένων παραπάνω, επειδή η ύπαρξη φυσικού προσώπου ως υπευθύνου λειτουργίας ενός νομίμως λειτουργούντος πρατηρίου αμιγώς υγραερίου ή μικτού (υγρών καυσίμων και υγραερίου) πρατηρίου (είτε εξαρχής μικτού, είτε έπειτα από τη μετατροπή του από πρατήριο υγρών καυσίμων σε μικτό), είναι υποχρεωτική για τη σύννομη λειτουργία του, θα πρέπει στον φάκελο, που τηρείτε στο αρχείο των Υπηρεσιών σας, πριν την έναρξη λειτουργίας του πρατηρίου, να υπάρχει σχετική Υπεύθυνη Δήλωση (του άρθρου 8 του ν. 1599/1986) υπογεγραμμένη από τον εκμεταλλευτή του πρατηρίου, στην οποία να ορίζεται το ονοματεπώνυμο του Υπεύθυνου Λειτουργίας αυτού, καθώς και τα τυπικά προσόντα αυτού είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παράγραφο 11 του άρθρου 22 του υπ' αριθμ. π.δ. 595/1984, όπως ισχύει, με συνημμένα σε αυτή τα νομιμοποιητικά έγγραφα που πιστοποιούν τα αναγραφόμενα και προβλέπονται στις ανωτέρω διατάξεις. Τέλος, στη περίπτωση που σε έναν φάκελο υποβληθέντων δικαιολογητικών ενός αδειοδοτημένου πρατηρίου αμιγώς υγραερίου ή μικτού, που τηρείτε στο αρχείο της Υπηρεσίας σας, δεν περιέχεται η ανωτέρω Υπεύθυνη Δήλωση (του άρθρου 8 του ν. 1599/1986) και τα, κατά περίπτωση, συνημμένα σε αυτή νομιμοποιητικά έγγραφα που πιστοποιούν τα αναγραφόμενά της, αυτή θα πρέπει να υποβληθεί άμεσα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, προκειμένου να ενημερωθεί και να επικαιροποιηθεί αντιστοίχως ο παραπάνω φάκελος του αδειοδοτημένου πρατηρίου που τηρείτε στο αρχείο της Υπηρεσίας σας.

3. Στη περίπτωση που ως υπεύθυνος λειτουργίας μικτού πρατηρίου οριστεί o εκμεταλλευτής αυτού θα πρέπει να προκύπτει από τα δικαιολογητικά η νόμιμη εκμετάλλευση του πρατηρίου για έξι τουλάχιστον χρόνια (Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου).

4. Στη περίπτωση που ως υπεύθυνος λειτουργίας του εν θέματι νομίμως λειτουργούντος πρατηρίου οριστεί ένας εξουσιοδοτημένος τεχνίτης συσκευών υγραερίου του άρθρου 6 του π.δ. 219/1981 (Α' 64). ή ο πτυχιούχος τεχνίτης συσκευών υγραερίου αυτοκινήτων. πρέπει να επισυναφθεί στην Υπεύθυνη Δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί η άδειας άσκησης του επαγγέλματός του ή η βεβαίωση αναγγελίας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3919/2011 όπως ισχύει.

5. Στην περίπτωση που δεν υφίσταται Υπεύθυνος Λειτουργίας στον φάκελο του πρατηρίου, δεν προκύπτει η σύννομη λειτουργία του πρατηρίου σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στις διατάξεις του π.δ. 595/84 όπως ισχύει και συνεπώς αφαιρείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας.



Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ι. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ε. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥΠηγή: Taxheaven