Αρθρα Υπεύθυνη δήλωση λογιστή - Οδηγίες βήμα βήμα,  για την υποβολή την πληρωμή την αναγκαία εκπαίδευση λογιστή και την κατάθεση  υπεύθυνης δήλωσης άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού.

Αρθρα Υπεύθυνη δήλωση λογιστή - Οδηγίες βήμα βήμα, για την υποβολή την πληρωμή την αναγκαία εκπαίδευση λογιστή και την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού.

Ειρήνη Νικ. Λιαπάτη
Λογίστρια - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVENΜέσα από την παρούσα ανάλυση γίνεται μια προσπάθεια κωδικοποίησης όλων των υποχρεώσεων που έχουμε απέναντι στο Ο.Ε.Ε. προκειμένου να ασκούμε νομίμως το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού. Λόγω της επικείμενης υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης εντός του πρώτου διμήνου του 2016, παραθέτουμε όλη τη διαδικασία που απαιτείται έτσι ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι που βάλλονται καθημερινά από την πολυνομία της καθημερινότητας.


ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ  ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ : ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 2016

Για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης θα πρέπει προηγουμένως :

1) να έχει γίνει εγγραφή στις ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του Ο.Ε.Ε. και ενεργοποίηση κωδικών με την παραλαβή κλειδαρίθμου. Οδηγίες για την εγγραφή και την ενεργοποίηση του κλειδαρίθμου δίνονται στο τέλος του άρθρου (ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΩΔΙΚΟΥΣ).

2) να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές προς το Ο.Ε.Ε. Τα μέλη του ΟΕΕ θα πρέπει να εξοφλήσουν και την συνδρομή του 2015 (15 ευρώ).

3) να έχει καταβληθεί μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ το παράβολο των 30 ευρώ για την αναγκαία εκπαίδευση,  με την βεβαίωση οφειλής που εκδίδεται, ώστε να δοθεί πρόσβαση στο Eκπαιδευτικό Yλικό

4) να έχει καταβληθεί μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ το ποσό των 15 ευρώ για το δικαίωμα υποβολής της Υπεύθυνης Δήλωσης (μπορεί να καταβληθεί ταυτόχρονα με την καταβολή των 30 ευρώ)

5) να έχει ολοκληρωθεί η παρακολούθηση ή το κατέβασμα των αρχείων της αναγκαίας εκπαίδευσης που έχουν  αναρτηθεί έως την ημερομηνία της υποβολής της δήλωσης

Μετά την ανωτέρω διαδικασία, υποβάλλετε την Υπεύθυνη Δήλωση (να έχει προηγηθεί  οπωσδήποτε το κατέβασμα των αρχείων της αναγκαίας εκπαίδευσης)

ΠΡΟΣΟΧΗ οι πληρωμές μέσω  ΔΙΑΣ εμφανίζονται εντός 3 εργασίμων ημερών.


Α) ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΟΕΕ

Για τις οφειλές (από συνδρομές κλπ) μπορούμε να ενημερωθούμε από την αρχική οθόνη 


Θα πρέπει να εξοφλήσουμε αυτές τις οφειλές για να μπορέσουμε να υποβάλλουμε την υπεύθυνη δήλωση.

Εξοφλούνται στα γραφεία του ΟΕΕ, μέσω ΕΛΤΑ και στην Ε.Τ.Ε.Β) ΕΚΔΟΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Μπαίνουμε στο site του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ  http://www.oe-e.gr

από το άνω αριστερό τμήμα της οθόνης "ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ" 

Επιλέγουμε το ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 2016Εμφανίζεται η οθόνηΑπό όπου τυπώνουμε την βεβαίωση οφειλής για την αναγκαία εκπαίδευση


Έπειτα πάμε ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

όπου εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη


Στο κάτω μέρος της οθόνης βρίσκουμε την βεβαίωση οφειλής

Μπορούμε να εξοφλήσουμε ταυτόχρονα τις δύο οφειλές.  Η πληρωμή γίνεται ΜΟΝΟ μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ 3 ΕΡΓΑΣΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ.


Σημειώνουμε ότι οι πληρωμές προς το επιμελητήριο γίνονται σε ορισμένες τράπεζες (όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας) και μέσω internet banking

Για παράδειγμα στην τράπεζα Πειραιώς αφού συνδεθείτε στο web banking η πληρωμή του Ο.Ε.Ε.  βρίσκεται  στις πληρωμές των επιμελητηρίων όπως δείχνουν οι κατωτέρω εικόνες Γ) ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 Αφού εξοφλήσουμε τα 30 ευρώ και ενημερωθεί το επιμελητήριο (εντός 3 εργασίμων ημερών), μπαίνουμε  ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ => ΣΥΝΔΕΣΗ, και πλέον μπορούμε να κατεβάσουμε το Εκπαιδευτικό Υλικό στον υπολογιστή μας
Δ) ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Αφού εξοφλήσουμε τα 15 ευρώ, υποβάλλουμε την Υπεύθυνη Δήλωση (ΠΡΟΣΟΧΗ πρώτα κατεβάζουμε τα αρχεία της αναγκαίας εκπαίδευσης)

Επιλέγουμε την κατηγορία που ανήκουμε και συμπληρώνουμε την δήλωση (θα χρειαστούμε και τον ΚΑΔ που έχουμε δηλώσει στην Δ.Ο.Υ)


Υποβάλλουμε την δήλωση και αποσυνδεόμαστε από το άνω δεξιό τμήμα της οθόνης


Ε) ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΥ (ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ)


ΒΗΜΑ 1ο ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Μπαίνουμε στο site του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ  http://www.oe-e.gr

ΕΠΙΛΟΓΗ 1η

Στην αριστερή πλευρά της οθόνης επιλέγουμε ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΛΩΝ  -  ΕΙΣΟΔΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

                                     

ΕΠΙΛΟΓΗ 2η

Πάμε στο άνω αριστερό τμήμα της οθόνης "ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ" 

                                     Συμπληρώνουμε ΑΦΜ και το password που θέλουμε και επιλέγουμε ΕΓΓΡΑΦΗσυμπληρώνουμε την φόρμα που εμφανίζεται


και επιλέγουμε το περιφερειακό τμήμα από το οποίο θα παραλάβουμε τον κλειδάριθμοΥποβάλλουμε την αίτηση ηλεκτρονικά, την εκτυπώνουμε, την υπογράφουμε, και την καταθέτουμε για να παραλάβουμε τον κλειδάριθμο:

--   στο αρμόδιο Περιφερειακό τμήμα ή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΕΕ, αν μένουμε εντός Αττικής ή στις έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων,   

 --  την στέλνουμε με συστημένη επιστολή στην Κεντρική Υπηρεσία ή στην έδρα του Περιφερειακού τμήματος που ανήκουμε, αναγράφοντας την ένδειξη "Εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΕΕ", σε περίπτωση που  μένουμε εκτός Αττικής (νησιά Αργοσαρωνικού και Κυκλάδων) ή εκτός των εδρών των Περιφερειακών Τμημάτων.

Η κατάθεση της αίτησης και η παραλαβή του κλειδαρίθμου από τρίτο πρόσωπο θα πρέπει να γίνεται με εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος λογιστή.


ΒΗΜΑ 2ο ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΥ

ΕΠΙΛΟΓΗ 1η

Ενεργοποίηση του κλειδαρίθμου στο http://www.oe-e.gr/kleidarithmos 

ΕΠΙΛΟΓΗ 2η               

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ => ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΛΩΝ => ΕΙΣΟΔΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ => ΕΙΣΟΔΟΣ => ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΥ

  Εμφανίζεται η οθόνη

Μετά την ενεργοποίηση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ψηφιακές υπηρεσίες.


Πηγή: Taxheaven