Άρθρα Η βεβαίωση επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τη φορολογία εισοδήματος

Άρθρα Η βεβαίωση επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τη φορολογία εισοδήματος

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
Φοροτεχνικός, Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)


11.03.16

Η βεβαίωση επιδότησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για την Εφορία.

Αναρτήθηκε την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, ανακοίνωση από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στην οποία γνωστοποιείται ότι υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης της βεβαίωσης εφορίας των ποσών επιδότησης.

Ευτυχώς αυτή τη φορά η ανακοίνωση για την ανάρτηση της βεβαίωσης έγινε νωρίς, πριν από την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων και μπορούμε να προλάβουμε το φορολογικό «μπάχαλο».

Η βεβαίωση αυτή δεν έχει καμία ουσία, για την ακρίβεια είναι αδιάφορη τελείως για τον λογιστή φοροτεχνικό που θα θελήσει να την χρησιμοποιήσει. Κι εξηγώ γιατί:

Μπαίνοντας στον σύνδεσμο http://www.opekepe.gr/tax-attestation.asp που προτείνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εμφανίζονται τα παρακάτω:




Εάν εδώ πληκτρολογήσεις ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ή τα 4 τελευταία ψηφία της ταυτότητας, θα εμφανίσει το λεκτικό « λήψη βεβαίωσης », το οποίο κλικάροντας το, σε οδηγεί στην εκτύπωση της βεβαίωσης η οποία ονομάζεται:

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015
(01/01/2015 – 31/12/2015)

Το μόνο που έχει αλλάξει είναι το έτος αναφοράς, το οποίο έχει γίνει από οικονομικό έτος, φορολογικό έτος.

Η βεβαίωση αυτή περιλαμβάνει (και πάλι) όλες τις επιδοτήσεις οι οποίες έχουν εισπραχθεί από τους δικαιούχους αγρότες (ειδικού και κανονικού), κατά τη διάρκεια του έτους 2015.

Η βεβαίωση αυτή (και πάλι) είναι άχρηστη για φορολογική χρήση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε αλλού και από οποιονδήποτε, όχι όμως από τους φοροτεχνικούς.

Να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά γιατί:

- Οι επιδοτήσεις που φορολογούνται είναι αυτές που αφορούν το έτος 2015 και όχι αυτές που εισπράχθηκαν εντός του έτους 2015.

- Μας ενδιαφέρει η πάσης φύσεως επιδότηση – ενίσχυση που έχει ως έτος ενίσχυσης το έτος φορολόγησης, δηλαδή το 2015, ανεξάρτητα πότε εισπράχθηκαν αυτές από τους δικαιούχους. Σχετικά αναφέρεται και η ΠΟΛ.1116/10.6.15.

Συμπερασματικά, όπως και πέρυσι, ο μόνος έγκυρος τρόπος για την ανεύρεση των επιδοτήσεων που θα φορολογηθούν είναι με την κάτωθι διαδικασία:

- www.opekepe.gr

- Διαδικτυακή ενημέρωση αγροτών για πληρωμές

- Κριτήρια Αναζήτησης



- Πληκτρολογούμε εκεί ΑΦΜ ταυτότητα ή ΑΜΚΑ και έτος ενίσχυσης 2015,

- και εμφανίζεται



- Η εικόνα αυτή δυστυχώς εκτυπώνεται μόνο με αντιγραφή και επικόλληση σε word ή excel.

- Το ή τα ποσά που θα εμφανιστούν στην κατάσταση αυτή, θα χρησιμοποιήσουμε στις εγγραφές μας στα βιβλία, αλλά και στον υπολογισμό του φορολογητέου αγροτικού εισοδήματος.

Καρδίτσα 11 Μαρτίου 2016

Πηγή: Taxheaven