Αριθ. πρωτ.: 31962/22.3.2016 Εξαγορά κόκκινων και πράσινων δανείων από ξένα funds και προστασία πρώτης κατοικίας - Απάντηση στην Ερώτηση με Α.Π. 3754/7.3.2016

Αριθ. πρωτ.: 31962/22.3.2016 Εξαγορά κόκκινων και πράσινων δανείων από ξένα funds και προστασία πρώτης κατοικίας - Απάντηση στην Ερώτηση με Α.Π. 3754/7.3.2016

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2016
Αρ.Πρωτ.: 31962

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Νίκης 5
Πλ. Συντάγματος
Ταχ. Κώδικας: 10180
Πληροφορίες: Ι. Ελευθεριάδου
Τηλέφωνο: 210 3332875

ΠΡΟΣ: - Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων και ΑΚΕ

ΚΟΙΝ: - Βουλευτή κο
Κώστα Κατσαφάδο
(διά της αρμόδιας Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων)

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην Ερώτηση με Α.Π. 3754/7.3.2016

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κος Κώστας Κατσαφάδος και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας ενημερώνουμε ότι στις 9 Μαρτίου 2016 δόθηκε νέα παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Στόχος της παράτασης είναι να δοθεί χρόνος ώστε η Κυβέρνηση να οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες.

Όπως θα γνωρίζετε το πρόβλημα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ζήτημα διαπραγμάτευσης. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, οι οποίες απέφυγαν να δώσουν μια συνολική λύση στο κομβικό αυτό πρόβλημα, εμείς επιδιώκουμε τη συνολική διαχείριση του και σε κάθε περίπτωση μέριμνά μας είναι οι λύσεις που θα δρομολογηθούν να έχουν υψηλό βαθμό κοινωνικής προστασίας.

Για τα δάνεια με υποθήκη της πρώτης κατοικίας διεκδικούμε εξαιρέσεις στο πνεύμα τον παρεμβάσεων που ήδη έχουν γίνει στο «νόμο Κατσέλη». Για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναζητούμε ένα νέο πλαίσιο για την αναδιάρθρωση τους τόσο μέσα από παρεμβάσεις στο «νόμο Δένδια» όσο και μέσα από νέα εργαλεία.

Παράλληλα, προχωράμε στη δημιουργία ενός δικτύου με κέντρα ενημέρωσης δανειοληπτών, στη δημιουργία της ανεξάρτητης αρχής αποτίμησης πίστωσης και πλούτου, στην επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» κ.α. Στόχος μας είναι να εξευρεθούν κοινωνικά δίκαιες λύσεις που να αντιμετωπίζουν το υπαρκτό πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», το οποίο αποτρέπει το τραπεζικό σύστημα από το να επιστρέψει σε συνθήκες κανονικού δανεισμού.


Ο Υπουργός
Γιώργος Σταθάκης
Πηγή: Taxheaven