ΠΟΛ.1116/2016 Λιανικές πωλήσεις κωδικών αριθμών ανανέωσης χρόνου ομιλίας κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και χρήσης διαδικτύου, από οντότητες- μεταπωλητές

ΠΟΛ.1116/2016 Λιανικές πωλήσεις κωδικών αριθμών ανανέωσης χρόνου ομιλίας κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και χρήσης διαδικτύου, από οντότητες- μεταπωλητές

ΠΟΛ 1116/2016

(ΦΕΚ Β' 2665/26-08-2016)

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παραγράφου 14 του άρθρου 30 του Ν. 4308/2014 (251 Α'), όπως ισχύουν.

2. Την ΠΥΣ 1/20.1.2016 «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ ΥΟΔΔ/18).

3. Τις ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων συναλλαγών, που αφορούν τη διάθεση κωδικών αριθμών ανανέωσης χρόνου ομιλίας κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και χρήσης διαδικτύου, από μεταπωλητές προς τελικούς καταναλωτές. Την ανάγκη διευκόλυνσης των συναλλαγών αυτών, με ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των παραστατικών πωλήσεων.

4. Την ανάγκη απεικόνισης της πραγματικής φύσης των συναλλαγών αυτών, για λόγους εξυπηρέτησης της φορολογίας και των ελεγκτικών επαληθεύσεων.

5. Ότι, από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, 

αποφασίζουμε:

1. Απαλλάσσονται, οι οντότητες - μεταπωλητές, από την υποχρέωση έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης, για παρεχόμενες υπηρεσίες προς τελικούς καταναλωτές, που αφορούν πωλήσεις, στην ονομαστική τους αξία, κωδικών αριθμών ανανέωσης χρόνου ομιλίας κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και χρήσης διαδικτύου, οι οποίοι παρέχονται από τις εκάστοτε εταιρίες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, μέσω ηλεκτρονικού τερματικού που διατίθεται είτε από την εταιρία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών είτε από τρίτη αντισυμβαλλόμενη εταιρία, η οποία για το σκοπό αυτό έχει συνάψει σχετική σύμβαση με τον εκάστοτε μεταπωλητή των υπόψη παρεχόμενων υπηρεσιών.

2. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ως άνω απαλλαγής είναι το έγγραφο, που εκδίδεται μέσω του ως άνω αναφερόμενου ηλεκτρονικού τερματικού, να περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία του μεταπωλητή, της αντισυμβαλλόμενης με αυτόν εταιρίας, καθώς και της εταιρίας παροχής των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, την ημερομηνία της συναλλαγής, την αξία πώλησης και τον κωδικό αριθμό ανανέωσης χρόνου, προκειμένου για την τεκμηρίωση της υπόψη συναλλαγής και την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων της οντότητας- μεταπωλητή.

Το έγγραφο αυτό διαφυλάσσεται από τους υπόχρεους, για όσο χρόνο ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 4308/2014.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Ιουλίου 2016 

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ
Πηγή: Taxheaven