Σχέδιο νόμου Πλαίσιο λειτουργίας υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων

Σχέδιο νόμου Πλαίσιο λειτουργίας υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ κ' ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Αθήνα, Φεβρουάριος 2017

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ - ΟΡΙΣΜΟΙ - ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ

Άρθρο 1.
Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής.

Αντικείμενο του παρόντος νόμου είναι ο καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την ομαλή λειτουργία συγκεκριμένων εμπορικών δραστηριοτήτων που ασκούνται σε ανοικτό χώρο.

Άρθρο 2.
Εννοιολογικοί προσδιορισμοί.

Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου ισχύουν οι ακόλουθοι εννοιολογικοί προσδιορισμοί:
1.    «Υπαίθριο Εμπόριο»: η εμπορική δραστηριότητα που ασκείται στο ύπαιθρο, σε ανοικτό χώρο, όπως ενδεικτικά η πώληση προϊόντων σε λαϊκές αγορές, σε λοιπές οργανωμένες υπαίθριες αγορές, το πλανόδιο εμπόριο κτλ. Για την άσκηση των εν λόγω δραστηριοτήτων επιλέγεται δημόσιος ή δημοτικός χώρος (ιδιόκτητος, μισθωμένος ή παραχωρημένος) με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την εκάστοτε αρμόδια αρχή.
2.    «Στάσιμο Εμπόριο»: η άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας από μεμονωμένο πωλητή που δεν μετακινείται από το καθορισμένο από την αρμόδια αρχή σταθερό σημείο.
3.    «Πλανόδιο Εμπόριο»: η άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας από πωλητή που μετακινείται με ή χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου οχήματος ή οποιουδήποτε άλλου κινητού μέσου.
4.    «Παραγωγός πωλητής υπαιθρίου εμπορίου»: ο πωλητής, ο οποίος δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο και διαθέτει προϊόντα αποκλειστικά ιδίας παραγωγής.
•    Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι επαγγελματίες αγρότες σύμφωνα με το ν. 3874/2010 (Α' 151), όπως εκάστοτε ισχύει.
•    Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, γυναικείοι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν.4384/2016 (ΦΕΚ Α'78), όπως εκάστοτε ισχύει, για τη διάθεση προϊόντων των μελών τους.
•    Τα φυσικά πρόσωπα χειροτέχνες, οι οποίοι παράγουν είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, καλλιτεχνήματα και λοιπά έργα πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
5.    «Μεταποίηση»: η ενέργεια με την οποία τροποποιείται ουσιαστικά το αρχικό προϊόν συμπεριλαμβανομένης της θερμικής επεξεργασίας του καπνίσματος, του αλατίσματος, της ωρίμανσης της αποξήρανσης, του μαριναρίσματος, της εκχύλισης, της εξώθησης ή συνδυασμού αυτών των μεθόδων.
6.    «Μεταποιημένα προϊόντα»: τα τρόφιμα που προέρχονται από τη μεταποίηση μη μεταποιημένων προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι δυνατό να περιέχουν συστατικά τα οποία είναι αναγκαία για την παρασκευή τους ή τα οποία τους προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
7.    «Επαγγελματίας πωλητής υπαιθρίου εμπορίου »: το φυσικό πρόσωπο, το οποίο δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο διαθέτοντας τα προβλεπόμενα είδη, τα οποία δεν προέρχονται από ιδία παραγωγή.
8.    «Αγροτικά Προϊόντα»: τα προϊόντα του εδάφους, της κτηνοτροφίας, της θαλάσσιας αλιείας, της σπογγαλιείας, της οστρακαλιείας, της αλιείας εσωτερικών υδάτων, της υδατοκαλλιέργειας, της δασοπονίας, της θηραματοπονίας και των κάθε είδους εκτροφών και τα προϊόντα που προέρχονται από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας ή μεταποίησης αυτών, καθώς και κάθε άλλο προϊόν που προέρχεται από την αγροτική εν γένει δραστηριότητα.
9.    «Λαϊκή αγορά»: η υπαίθρια, μετακινούμενη, οργανωμένη αγορά, στην οποία δραστηριοποιούνται παραγωγοί πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων οικοτεχνίας, καθώς και επαγγελματίες πωλητές για τη διάθεση κυρίως πρωτογενών, αλλά και βιομηχανικών ειδών.
10.    «Εμποροπανήγυρις»: η υπαίθρια αγορά, στην οποία διατίθενται ποικίλα εμπορεύματα, με την ευκαιρία γιορτής επετειακού χαρακτήρα ή θρησκευτικού πανηγυριού.
11.    «Κυριακάτικες αγορές»: οι κυριακάτικες υπαίθριες αγορές που λειτουργούν εθιμικά και στις οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως παλαιοπώλες, συλλέκτες, ρακοσυλλέκτες και συναφείς επιτηδευματίες.
12.    «Xριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές»: οι αγορές που λειτουργούν την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα και στις οποίες πωλούνται είδη που δικαιολογούνται από το χαρακτήρα των ημερών κατά τις οποίες διεξάγονται.
13.    «Οικοτεχνία»: η μικρής κλίμακας μεταποίηση γεωργικών προϊόντων από παραγωγό εγγεγραμμένο στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (Κ.Η.Μ.Ο.).
14.    «Κινητές καντίνες» : οχήματα, αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα, διασκευασμένα σε κινητά καταστήματα, τα οποία σύμφωνα με την παρ.Α 3 του άρθρου 14 της με αριθμό Υ1γ/Γ.Π/οικ.96967/8-10-2012 (ΦΕΚ Β'2718) Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες διατάξεις», όπως εκάστοτε ισχύει, κατατάσσονται στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ειδικότερα στις επιχειρήσεις παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους. Τα ανωτέρω οχήματα δεν δύνανται να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, ενώ για την παροχή άδειας είναι απαραίτητη η βεβαίωση καταλληλότητας του οχήματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.
15.    «Κατανομή-Τοποθέτηση»: η διαδικασία στελέχωσης των λαϊκών αγορών με πωλητές, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους.
16.    «Απόδοση θέσης»: νοείται η διαδικασία κατά την οποία αποδίδεται συγκεκριμένη, οριοθετημένη και αριθμημένη θέση σε δικαιούχο πωλητή μίας συγκεκριμένης Λαϊκής Αγοράς.
17.    «Φορέας λειτουργίας λαϊκής αγοράς»: ο φορέας που είναι αρμόδιος για την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία αυτής και που επιλαμβάνεται κάθε σχετικού θέματος που ανακύπτει, τόσο με τη λειτουργία της εν γένει, όσο και με θέματα που άπτονται της δραστηριοποίησης των πωλητών σε αυτές. Προκειμένου για τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αρμόδιος φορέας ορίζεται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα. Για τις λαϊκές αγορές της λοιπής επικράτειας, αρμόδιος φορέας ορίζεται ο δήμος, εντός των γεωγραφικών ορίων του οποίου λειτουργεί η λαϊκή αγορά.

Άρθρο 3.
Όροι και προϋποθέσεις διάθεσης προϊόντων

1. Τα διατιθέμενα από τους πωλητές στις λαϊκές αγορές διατροφικά προϊόντα, ανάλογα με το είδος τους, θα πρέπει να πληρούν όλους τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, όπως ορίζονται κάθε φορά στην κείμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, και ειδικότερα στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, στις διατάξεις της κείμενης Κτηνιατρικής Νομοθεσίας, στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. - Υ.Α. Α2-718/31-07- 2014, ΦΕΚ Β' 2090) και στις ισχύουσες υγειονομικές και λοιπές διατάξεις. Ειδικότερα, για τα νωπά οπωροκηπευτικά εφαρμόζεται ο Καν.(ΕΕ) αριθμ.543/2011, όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. (ΕΕ) 499/2014. Τα είδη ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων και των νωπών ειδών αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και τα κατεψυγμένα προϊόντα γενικώς, πρέπει να διατηρούνται, να
διακινούνται και να διατίθενται από ειδικά διασκευασμένα οχήματα αυτοκίνητα ή ρυμουλκούμενα. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται και η κοινή υπουργική απόφαση ΥΑ 15523/2006 (Βλ 1187/31.8.2006) ως ισχύει, και ο «Οδηγός Υγιεινής για τους πωλητές τροφίμων σε λαϊκές αγορές» του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

2.    Όλα τα προς πώληση στο Υπαίθριο Εμπόριο είδη θα διατίθενται σύμφωνα με τους Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ., θα πληρούν τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και σε καμία περίπτωση δε θα συνιστούν παράνομη απομίμηση προϊόντων ή θα διακινούνται κατά παράβαση των σχετικών με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας διατάξεων της κοινοτικής τελωνειακής νομοθεσίας και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001 ΦΕΚ Α' 265), του άρθρου 107 του ν.4446/2016 (ΦΕΚ Α'240).

3.    Κάθε παραγωγός πωλητής Υπαιθρίου Εμπορίου καταγράφει τις πάσης φύσεως διακινούμενες ποσότητες (προς πώληση, επιστροφή, καταστροφή) σε Δελτία Αποστολής καθώς και τηρεί Καταστάσεις Διακινούμενων Ποσοτήτων ανά προϊόν σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα, αριθμημένες και θεωρημένες από την αρχή έκδοσης και ανανέωσης της άδειάς του. Οι εν λόγω Καταστάσεις καθώς και τα Δελτία Αποστολής θα τηρούνται από τους πωλητές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ετών.

Αδειοδοτούσα αρχή:

Ονοματεπώνυμο Δικαιούχου:

Αρ. Αδείας Δικαιούχου:

ΑΦΜ Δικαιούχου:

Αρ. Ταμειακής Μηχανής:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

α α

ΠΡΟΪΟΝ

(ανά

ποικιλία

π.χ. μήλα

στάρκιν ή

πορτοκάλι

α

βαλέντσια κλπ)

ΗΜΕΡΟΜ ΗΝΙΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ (ΚΙΛΟ,ΤΕΜΑΧΙΟ,Κ .Λ.Π)

ΑΡ.ΤΙΜΟΛΟΓΙ ΟΥ/ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

ΠΩΛΟΥΜΕΝ Η

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜ ΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ την..........................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υπογραφή - Σφραγίδα

 

 

 

 


4. Κάθε πωλητής Υπαίθριου Εμπορίου, δύναται να διαθέτει τα προς πώληση προϊόντα σε ειδικά διασκευασμένα προς τούτο οχήματα επαγγελματικής χρήσης με μήκος έως 8m, όπου υπάρχει δυνατότητα ενιαίας ανάπτυξης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα διασκευασμένα οχήματα να διαθέτουν Έγκριση Τύπου, σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία της Υ.Α. 5299/406/2012 (ΦΕΚ Β' 2840).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Άρθρο 4.
Δικαιούχοι

1.    Η άδεια Παραγωγού πωλητή υπαίθριου εμπορίου χορηγείται σε:
•    φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι επαγγελματίες αγρότες σύμφωνα με το ν. 3874/2010 (Α' 151), όπως εκάστοτε ισχύει.
•    αγροτικούς συνεταιρισμούς, γυναικείους συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν.4384/2016 (ΦΕΚ Α'78), όπως εκάστοτε ισχύει, αποκλειστικά για τη διάθεση προϊόντων των μελών τους.
•    φυσικά πρόσωπα καλλιτέχνες, χειροτέχνες, οι οποίοι παράγουν είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, καλλιτεχνήματα και λοιπά έργα πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας αποκλειστικά δικής τους δημιουργίας.

2.    Τα φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες αγρότες δύνανται να δραστηριοποιούνται σε πάσης μορφής υπαίθριες αγορές, καθώς και στο Στάσιμο και Πλανόδιο Εμπόριο, με την επιφύλαξη της παρ. 6 του άρθρου 13. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, γυναικείοι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών μπορούν να δραστηριοποιούνται μόνο σε οργανωμένες αγορές, όπως Λαϊκές Αγορές και Αγορές Καταναλωτών.
Κάθε Συνεταιρισμός, Ομάδα ή Οργάνωση Παραγωγών δικαιούται μία άδεια Λαϊκής Αγοράς ανά 20 μέλη και όχι παραπάνω από 10 άδειες, κάθε γυναικείος συνεταιρισμός μία άδεια ανά 10 μέλη και όχι παραπάνω από δύο άδειες. Τα προϊόντα που διατίθενται από τους Συνεταιρισμούς υποχρεωτικά συνοδεύονται από παραστατικά στοιχεία, από τα οποία αποδεικνύεται από ποιόν παραγωγό προέρχονται τα είδη. Ειδικά για τους γυναικείους συνεταιρισμούς η πρώτη ύλη των παραγόμενων προϊόντων δεν απαιτείται να είναι ιδίας παραγωγής των μελών του. Σε κάθε Λαϊκή Αγορά οι ως άνω Συνεταιρισμοί δεν επιτρέπεται να κατέχουν παραπάνω της μίας θέσης. Οι Παραγωγοί χειροτέχνες ειδών λαϊκής τέχνης και καλλιτεχνημάτων δύνανται να δραστηριοποιούνται μόνο στο Στάσιμο Εμπόριο και σε κάθε μορφής οργανωμένη αγορά πλην λαϊκών αγορών.

3.    Οι παραγωγοί πωλητές δύνανται να υποβοηθούνται ή να αναπληρώνονται από τη σύζυγο ή τα τέκνα τους, εφόσον αυτοί δεν κατέχουν άδεια υπαίθριου εμπορίου, χωρίς επιπρόσθετες διατυπώσεις πέραν της απλής δήλωσης στον αρμόδιο φορέα, την υποβολή πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης και καταχώρισης των στοιχείων αυτών στο έντυπο της άδειάς τους.
Στην περίπτωση Συνεταιρισμού ή αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών, όταν κωλύεται ο δηλωμένος υπάλληλος, τότε αντικαθίσταται με άλλον δηλωμένο υπάλληλο μετά από γνωστοποίηση στο δήμο της έδρας του Συνεταιρισμού. Τις πωλήσεις δύναται επίσης να διενεργεί συνεταιριζόμενος παραγωγός.

4. Για την άσκηση της υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί εκδίδουν σχετική άδεια με τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου.

Άρθρο 5.
Στοιχεία της άδειας παραγωγού πωλητή υπαίθριου εμπορίου

1.    Η εν λόγω άδεια φέρει την ονομασία «ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία.
α) Το φορέα που εκδίδει την άδεια, τον αριθμό της άδειας, την αρχική ημερομηνία έκδοσής της και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που χρησιμοποιεί ο κάτοχος.
β) Τα στοιχεία της ταυτότητας του παραγωγού, διεύθυνση κατοικίας, τυχόν στοιχεία άδειας διαμονής και αριθμό δημοτολογίου κατά περίπτωση, στην περίπτωση φυσικού προσώπου. Εφόσον πρόκειται για Συνεταιρισμό ή Ομάδα παραγωγών, η άδεια εκδίδεται στο όνομα του Συνεταιρισμού ή της ομάδας παραγωγών και επ' αυτής αναγράφονται και τα στοιχεία του δηλωμένου υπαλλήλου που διενεργεί τις πωλήσεις.
γ) Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, στην οποία υπάγεται ο πωλητής, τον ασφαλιστικό φορέα και τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α.
δ) Σε περίπτωση που ο Παραγωγός δραστηριοποιείται σε λαϊκές αγορές, τις συγκεκριμένες θέσεις εντός αυτών που κατέχει ο πωλητής, ανά ημέρα, καθώς και κάθε μεταγενέστερη μεταβολή των στοιχείων αυτών.
Σε περίπτωση που ο Παραγωγός δραστηριοποιείται στο Στάσιμο Εμπόριο, το συγκεκριμένο σημείο δραστηριοποίησης
Σε περίπτωση που ο Παραγωγός δραστηριοποιείται στο Πλανόδιο Εμπόριο, την Περιφέρεια, στα όρια της οποίας επιτρέπεται να κινείται πλανοδίως.
ε) Τα παραγόμενα προϊόντα και τις συνολικές ποσότητες αυτών που πρόκειται να διατεθούν κατά τα χρονικά διαστήματα, για τα οποία ανανεώνεται η άδεια, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες βρίσκονται οι εκμεταλλεύσεις τους, όπου απαιτείται.
ζ) Τα στοιχεία (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ) των ατόμων που θα υποβοηθούν ή θα αναπληρώνουν τον δικαιούχο πωλητή παραγωγό πωλητή.
η) Τον αριθμό του παραγωγού στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, για τις περιπτώσεις που αυτός απαιτείται.

2.    Η άδεια θα τυπώνεται σε απλό χαρτί διαστάσεων Α4 (21X29,7 εκ.), σε όσα φύλλα απαιτείται για την ορθή και ευανάγνωστη εκτύπωση των ανωτέρω στοιχείων. Ο δικαιούχος ή το άτομο που τον αναπληρώνει οφείλει να φέρει το πρωτότυπο έντυπο της αδείας του καθ' όλη τη διάρκεια της δραστηριότητάς του, να το επιδεικνύει στα ελεγκτικά όργανα και να το διατηρεί σε καλή κατάσταση. Τυχόν απώλεια του εντύπου της άδειας σημαίνει αδυναμία δραστηριοποίησης μέχρι την επανέκδοση του. Επανέκδοση ή επανεκτύπωση άδειας λόγω απώλειας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο προϋποθέτει την καταβολή παραβόλου υπέρ του Φορέα έκδοσης της άδειας ύψους 20 €.

Άρθρο 6.
Χωρική ισχύς άδειας παραγωγού πωλητή υπαίθριου εμπορίου.

1.    Λαϊκές Αγορές: κάθε δικαιούχος Παραγωγός Πωλητής επιτρέπεται να δραστηριοποιείται σε Λαϊκές Αγορές που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, αφού ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στον παρόντα νόμο για την κατανομή- τοποθέτηση σε λαϊκές αγορές.

2.    Στάσιμο Εμπόριο: κάθε δικαιούχος Παραγωγός Πωλητής επιτρέπεται να ασκεί τη δραστηριότητά του στο προκαθορισμένο από το Δήμο σημείο, για το οποίο του έχει χορηγηθεί η άδεια. Οι Παραγωγοί μπορούν να αιτηθούν θέση Στάσιμου Εμπορίου, σε Δήμο που βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας ή των Περιφερειακών Ενοτήτων που βρίσκονται οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις του. Το ύψος και ο τρόπος είσπραξης του καταβαλλόμενου τέλους ανά θέση καθορίζονται από το Δήμο σύμφωνα με την ειδικότερη κείμενη νομοθεσία. Ειδικά η παραγωγική άδεια για είδη λαϊκής τέχνης και καλλιτεχνημάτων ισχύει εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, ο οποίος έχει εκδώσει την άδεια και έχει παραχωρήσει χώρο μετά από αίτημα του ενδιαφερομένου. Δραστηριοποίηση σε άλλο δήμο προτίμησης του αδειούχου, πέραν αυτού που έχει εκδώσει την άδεια, δύναται να επιτραπεί, υπό την προϋπόθεση ότι ο δήμος εγκρίνει το αίτημα για δραστηριοποίηση σε συγκεκριμένο χώρο και χρονικό διάστημα.
Οι δήμοι υποχρεούνται να ορίζουν χώρους, στους οποίους επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται οι εν λόγω πωλητές.

3. Πλανόδιο Εμπόριο: κάθε δικαιούχος Παραγωγός Πωλητής επιτρέπεται να ασκεί τη δραστηριότητά του εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας στην οποία διατηρεί τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις του. Η παρούσα διάταξη περιλαμβάνει αυτοδικαίως και τις υφιστάμενες άδειες πλανοδίου εμπορίου παραγωγού.

Άρθρο 7.
Είδη εμπορίας παραγωγικών αδειών

1.    Τα είδη εμπορίας είναι:
(α) οπωροκηπευτικά
(β) αυγά σφραγισμένα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού
(γ) λοιπά αγροτικά προϊόντα, όπως ενδεικτικά ελιές, καρύδια, κάστανα
(δ) ελαιόλαδο συσκευασμένο, όπως ορίζεται στην απόφαση 323902/18.09.2009 (Β'2026) « Συμπληρωματικά μέτρα του Κανονισμού 1019/2002»
(ε) οίνος εμφιαλωμένος, ο οποίος έχει παραχθεί, εμφιαλωθεί και επισημανθεί, σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή και εθνική αμπελοοινική νομοθεσία
(στ) μέλι τυποποιημένο
(ζ) πουλερικά και κουνέλια που πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, σύμφωνα με την κείμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία
(η) νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας
(θ) προϊόντα απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων)
(ι) άνθη, καλλωπιστικά φυτά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και κηπευτικό χώμα, το οποίο δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, καθώς και πολλαπλασιαστικό υλικό καλλιεργούμενων φυτικών ειδών (φυτάρια κηπευτικών, δενδρύλλια οπωροφόρων, φυτά αμπέλου) υπό τις προϋποθέσεις που ορίζουν ο νόμος 1564/1985 (ΑΊ64), όπως ισχύει και οι υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ'εξουσιοδότησή τους.
(ια) τα προϊόντα οικοτεχνίας που αναφέρονται στο άρθρο 3 της με αριθμό 4912/120862/5-11-2015 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β'2468), με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτή.
(ιβ) είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, καλλιτεχνήματα και λοιπά έργα πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

2.    Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι δυνατό να προστίθενται ή να αφαιρούνται πωλούμενα είδη πέραν των προαναφερομένων και να προστίθενται ή να αφαιρούνται απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Άρθρο 8.
Αρμόδια Αρχή έκδοσης και ανανέωσης των παραγωγικών αδειών

Αρμόδια αρχή έκδοσης και ανανέωσης των παραγωγικών αδειών είναι ο δήμος μόνιμης κατοικίας του παραγωγού. Για χορήγηση παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών σε παραγωγούς που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους σε δήμο που γεωγραφικά ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, αρμόδια αρχή έκδοσης και ανανέωσης της άδειας ορίζεται η Περιφέρεια Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα, οι οποίες είναι αρμόδιες και για την ανανέωση των αδειών που έχουν εκδοθεί από τους πρώην Οργανισμούς Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.
Για τις παραπάνω άδειες αρμοδιότητας των ως άνω Περιφερειών, οι αρμόδιες υπηρεσίες τους υποχρεούνται εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος να ενημερώσουν τους δήμους μόνιμης κατοικίας των παραγωγών, στους οποίους έχουν εκδώσει διαχρονικά παραγωγική άδεια αποστέλλοντας σχετικές καταστάσεις αδειούχων.
Προκειμένου για Συνεταιρισμούς, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και Γυναικείους Συνεταιρισμούς αρμόδια αρχή έκδοσης των αδειών ορίζεται ο δήμος, στον οποίο οι παραπάνω έχουν την έδρα τους, πλην αυτών που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, για τους οποίους αρμοδιότητα έχει η οικεία Περιφέρεια. Για τη μετέπειτα δραστηριοποίηση των αδειούχων παραγωγών πωλητών, ανάλογα με τον χώρο που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στα αντίστοιχα κεφάλαια του παρόντος.
Προκειμένου για είδη τέχνης-χειροτεχνήματα αρμόδια αρχή έκδοσης της άδειας είναι ο δήμος, στον οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται τη δραστηριοποίησή του, ο οποίος ορίζει και τη διάρκεια ισχύος της άδειας αυτής.
Για την έκδοση της άδειας ο ενδιαφερόμενος καταθέτει υπέρ της αρμόδιας αρχής έκδοσης και ανανέωσης παράβολο ύψους 15 Ευρώ και σε κάθε ανανέωση της άδειάς του παράβολο ύψους 5 €.

Άρθρο 9.
Δικαιολογητικά για έκδοση παραγωγικής άδειας

1. Προκειμένου για την έκδοση παραγωγικής άδειας επαγγελματία αγρότη προσκομίζονται τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Αίτηση συνοδευόμενη από Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν κατέχει οποιασδήποτε άλλης μορφής άδεια υπαιθρίου εμπορίου. Στη δήλωση αναγράφεται και ο αριθμός Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, για τις περιπτώσεις που απαιτείται.
β) Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν.3874/2010 (ΦΕΚ Α' 151), όπως εκάστοτε ισχύει, στην οποία να αναγράφεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι επαγγελματίας αγρότης.
γ) Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος και Αντίγραφο Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ
δ) Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας
ε) Βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας από το TAXIS
στ) Βεβαίωση ταμειακής μηχανής από το TAXIS
η) Πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία
Προκειμένου για αγροτικούς συνεταιρισμούς, γυναικείους συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν.4384/2016 (ΦΕΚ Α'78), όπως εκάστοτε ισχύει, υποβάλλονται τα εξής νομιμοποιητικά στοιχεία:

2.    Για τους Συνεταιρισμούς, βεβαίωση εγγραφής από το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, πράξη συγκρότησης Διοικητικού Συμβουλίου, κατάσταση μελών, στην οποία θα αναφέρεται και το ΑΦΜ κάθε παραγωγού, μητρώο μελών, το οποίο αναζητείται αυτεπαγγέλτως και βεβαίωση ταμειακής μηχανής από το TAXIS.
Για τις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, απόφαση αναγνώρισης από τις αρμόδιες επιτροπές αναγνώρισης που λειτουργούν στις Διευθύνσεις Αγ