Αριθμ. πρωτ.: 2/68144/0026/2018 Οδηγίες για την υλοποίηση του νέου Μητρώου Δεσμεύσεων (ΜΔ) από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης

Αριθμ. πρωτ.: 2/68144/0026/2018 Οδηγίες για την υλοποίηση του νέου Μητρώου Δεσμεύσεων (ΜΔ) από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης

Αθήνα, 19/09/2018
Αριθ. Πρωτ.: 2/68144/0026/19-09-2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

1. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Λεωφόρος Κηφισίας 124 και Ιατρίδου 2
ΤΚ: 11526
τηλ.: 2106987705
e-mail: d26@glk.gr

2. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Πανεπιστημίου 37
ΤΚ: 10165
α. e-mail: fd@glk.gr
β. e-mail: dpgk@glk.gr

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την υλοποίηση του νέου Μητρώου Δεσμεύσεων (ΜΔ) από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης

Σχετ.: α. Η με αριθμό 2/47972/0026/15-06-2018 (ΑΔΑ: Ω8ΛΝΗ-4ΕΓ) εγκύκλιος του ΓΛΚ
β. Η με αριθμό οικ. 2 /47891/ ΔΠΓΚ/2018 (ΑΔΑ: Ψ4Γ6Η-94Φ) εγκύκλιος του ΓΛΚ

Με τη σχετική (α) εγκύκλιο παρασχέθηκαν επικαιροποιημένες οδηγίες ως προς την ορθή και ενιαία τήρηση του ΜΔ από όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Η υλοποίηση των οδηγιών αυτών συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση τόσο του αναλυτικού ΜΔ όσο και της σύνοψης αυτού με την προσθήκη νέων στηλών. Κατά συνέπεια προκύπτει η ανάγκη τροποποιήσεων και προσαρμογών των συστημάτων στα οποία οι φορείς Γενικής Κυβέρνησης τηρούν το ΜΔ.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά στους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, το ΓΛΚ σχεδιάζει, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), την ενσωμάτωση του αναλυτικού ΜΔ στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΟΠΣΔΠ). Εντούτοις, και μέχρι αυτή να γίνει εφικτή, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του ν.4270/2014, άρθρο 24 παρ. 4 περ. α και δ και παρ. 5 περ. γ, και άρθρο 65 παρ. 1 και 4, από τις οποίες προκύπτει η υποχρέωση και η ευθύνη των Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών για την ορθή τήρηση και παροχή στοιχείων του ΜΔ στο ΓΛΚ, οι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης πρέπει με ίδια μέσα να προσαρμόσουν τα συστήματά τους στα νέα δεδομένα το συντομότερο δυνατό για την εφαρμογή των οριζομένων στην ισχύουσα εγκύκλιο «Οδηγίες για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων» (σχετ.α).

Εφιστάται η προσοχή ιδίως στις οδηγίες των οποίων η άμεση υλοποίηση κρίνεται απαραίτητη και αφορούν στις παρακάτω δύο περιπτώσεις:

α) στον τρόπο καταγραφής των δαπανών που πληρώνονται μέσω πάγιας προκαταβολής, δεδομένου ότι οι δαπάνες αυτές δεν ωριμάζουν και δεν προσμετρώνται στις ληξιπρόθεσμες και εκκρεμείς υποχρεώσεις, ούτε στις απλήρωτες υποχρεώσεις (βλ. ενότητα Θ, παράγραφος 2 της σχετικής (α) εγκυκλίου, καθώς και την περιγραφή των στηλών 30 και 40 του Μητρώου στην ενότητα Γ.2), και

β) στον τρόπο καταγραφής των δαπανών, που είχαν νομίμως αναληφθεί, εν συνεχεία απορρίφθηκαν και είτε i) δεν βρίσκονται υπό δικαστική διεκδίκηση, αλλά τα σχετικά ποσά πρέπει να αντιλογιστούν στο ΜΔ σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην περιγραφή των στηλών 22, 32 και 33 στην ενότητα Γ.2 της (α) σχετικής εγκυκλίου, είτε ii) βρίσκονται υπό δικαστική διεκδίκηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα Ζ, παράγραφοι (3β) και (3γ) της σχετικής (α) εγκυκλίου. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία για τις υποχρεώσεις αυτές πρέπει να αποστέλλονται στο ΓΛΚ μέσω των μηνιαίων συνοπτικών εκθέσεων (μέρος Ε αυτών), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα Ζ, παράγραφος (3δ) της σχετικής (α) εγκυκλίου, καθώς και τα οριζόμενα στη σχετική (β) εγκύκλιο.

Οι παραπάνω δύο οδηγίες πρέπει να υλοποιηθούν και να ενσωματωθούν στις συνόψεις του ΜΔ άμεσα και, σε κάθε περίπτωση, όχι αργότερα από την υποβολή των στοιχείων του μήνα Δεκεμβρίου 2018 (αποστολή στο ΓΛΚ τον Ιανουάριο 2019).

Όσοι από τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δεν έχουν ακόμα υλοποιήσει τα οριζόμενα στην ισχύουσα (α) σχετική εγκύκλιο, παρακαλούνται να φροντίσουν για την άμεση υλοποίησή τους.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για την παροχή επιπλέον πληροφοριών και διευκρινίσεων για τα ανωτέρω.



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
Γεώργιος ΧουλιαράκηςΠηγή: Taxheaven