250/639262/2019 Διαχείριση των Πράξεων Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.), που έχουν συνταχθεί ή που θα συνταχθούν για την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων

250/639262/2019 Διαχείριση των Πράξεων Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.), που έχουν συνταχθεί ή που θα συνταχθούν για την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων

Αθήνα 24/05/2019
Αριθμ. Πρωτ.: Δ.ΕΙΣΦ.Μ./ 250/639262

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ



ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Δ/νση : Σατωβριάνδου 18
Πληροφορίες : Βασιλική Οικονόμου
Αναστασία Κοσμέα
Τηλ. : 210 52 85 536-642-615-518
Φαξ : 210 52 36 558
E – Μail : d.eisf.misth@efka.gov.gr

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ: Διαχείριση των Πράξεων Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.), που έχουν συνταχθεί ή που θα συνταχθούν για την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων.


ΣΧΕΤ: Εγκύκλιος 48/19-11-2018 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Γενικό Έγγραφο Δ.ΕΙΣΦ.Μ./596/1405220/26-11-2018
Eγκύκλιος 26/24-05-2019 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Σύμφωνα με το με αριθμ. Φ.10141/62521/1731/29-01-2019 έγγραφο του ΥΠΕΚΑΚΑ, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι όσον αφορά στις εισφορές των εργαζομένων δεν αναζητούνται, δεδομένης της μακροχρόνιας νομικής και δικαστικής αμφισβήτησης και λαμβανομένου υπόψη ότι ο νομοθέτης δια της διατάξεως του άρθρου 4 του Ν. 4554/2018 ειδικής και όλως εξαιρετικής ρύθμισης, αναγνώρισε την αμφισβήτηση αυτή ως προς την υπαγωγή στην ασφάλιση, των αναφερομένων στο θέμα, προσώπων.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Φ.Κ.Α.

1. Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών που αναφέρονται στην Εγκύκλιο Ε.Φ.Κ.Α. υπ΄ αριθμ:26/24-05-2019, η ασφαλιστική τακτοποίηση, των αναφερόμενων σ΄αυτή, προσώπων, δύναται να πραγματοποιηθεί με τον καταλογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς την επιβολή πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών πρόσθετων επιβαρύνσεων, ως εξής:
α. Με μηχανογραφημένη Πράξη Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε./Μ), μετά τη διενέργεια ουσιαστικού ελέγχου μέσω του Ο.Π.Σ./τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., εφόσον έχει υποβληθεί Καταγγελία ή
β. Με χειρόγραφη Πράξη Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε./Χ), όταν δεν έχει υποβληθεί Kαταγγελία.

Αναλυτικά, οι αρμόδιοι υπάλληλοι προβαίνουν στις κάτωθι ενέργειες:

Α) ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (Π.Ε.Ε./M)

Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί Καταγγελία, η ασφαλιστική τακτοποίηση των Σχολικών Φυλάκων πραγματοποιείται με καταχώρησή της στο Ο.Π.Σ./τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., διενέργεια ουσιαστικού ελέγχου με κωδικό «Από Καταγγελία», έκδοση Π.Ε.Ε./M και Απόφαση Αποδοχής Καταγγελίας.

Β) ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (Π.Ε.Ε. / Χ)

Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί Καταγγελία, η ασφαλιστική τακτοποίηση των Σχολικών Φυλάκων πραγματοποιείται με σύνταξη της Έκθεσης Ελέγχου και καταχώρηση στο Ο.Π.Σ./τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., χειρόγραφης Πράξη Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε. / Χ), συμπληρώνοντας και την Έκθεση Ελέγχου.

Η ενημέρωση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων που περιλαμβάνονται στη χειρόγραφη Π.Ε.Ε/Χ, θα πραγματοποιείται μέσω της οθόνης «Καταχώρηση Ασφαλιστικής Ιστορίας» και στα στοιχεία του Παραστατικού με τύπο «ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ», θα καταχωρείται ο αριθμός και η ημερομηνία σύνταξης της χειρόγραφης Π.Ε.Ε./Χ. Ο έλεγχος ορθότητας των στοιχείων της Π.Ε.Ε./Χ, πραγματοποιείται με την προσυπογραφή του Προϊσταμένου.

Η συγκεκριμένη διαδικασία καταχώρησης της ασφαλιστικής ιστορίας, αφορά στην περίοδο από 01/01/2002 και εφεξής.

Και στις δύο περιπτώσεις, (Α) και (Β), οι υπάλληλοι θα προσδιορίζουν το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχεί στο ποσοστό του ασφαλισμένου και εκδίδουν Απόφαση Ακύρωσης-Μείωσης Κινήσεων (Α.Κ.Μ.), κατά το ποσό αυτό, έτσι ώστε η Π.Ε.Ε./Μ ή Π.Ε.Ε./Χ , να παραμείνει ισχυρή για το ποσό της εργοδοτικής εισφοράς.

2. Για τη διαχείριση των Πράξεων Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε./Μ ή Π.Ε.Ε./Χ) που έχουν ήδη εκδοθεί, οι αρμόδιοι υπάλληλοι προσδιορίζουν το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχεί στο ποσοστό του ασφαλισμένου, εκδίδεται Απόφαση Ακύρωσης-Μείωσης Κινήσεων (Α.Κ.Μ.), κατά το ποσό αυτό, έτσι ώστε η Π.Ε.Ε. /Μ ή Π.Ε.Ε./Χ να παραμείνει ισχυρή για το ποσό της εργοδοτικής εισφοράς.

Σε ότι αφορά στις Π.Ε.Ε. /Μ, μετά την έκδοση της/ή των Α.Κ.Μ.(συνημμένο Υπόδειγμα 1), θα γίνεται καταχώρηση του ποσού της μείωσης (ασφαλιστικές εισφορές Ασφαλισμένου) μέσω του μενού «Οικονομικές Κινήσεις Οφειλέτη» «Λοιπές Πιστωτικές Κινήσεις Οφειλέτη».

Στην περίπτωση που η αρχική χειρόγραφη Π.Ε.Ε./Χ έχει εξοφληθεί και δεν υπάρχουν άλλες οφειλές, ακολουθείται η γνωστή διαδικασία επιστροφής (Σχετ. Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. 33/2018).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1. Σε κάθε περίπτωση ο αρμόδιος υπάλληλος θα πρέπει να ελέγχει αν για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στην Βεβαίωση του Δήμου έχει ήδη τακτοποιηθεί ασφαλιστικά μέσω υποβολής Α.Π.Δ. για τους κλάδους που προέβλεπαν οι παλαιές διατάξεις (παροχές ασθένειας σε είδος, κίνδυνος ατυχήματος).

2. Η ενημέρωση της ασφαλιστικής ιστορίας των Σχολικών Φυλάκων, για τη χρονική περίοδο πριν το 2001, θα πραγματοποιείται με σφράγιση του προσκομισθέντος, από τον ασφαλισμένο, Δ.Α.Τ.Ε., στο Τμήμα Μητρώου, κατά τα γνωστά.

3. Η διαδικασία σύνταξης Καταλογιστικών Πράξεων θα πραγματοποιείται χωρίς επιβολή Π.Ε.Π.Ε.Ε.




Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Ε.Φ.Κ.Α.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΑΠΑΚΗΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΟΥΤΣΙΑ

Πηγή: Taxheaven